Priprema

Naš atelje posebnu pažnju poklanja izboru i pripremi drveta, što je preduslov za kvalitet i dugovečnost radova. Odabir odgovarajuće vrste drveta je prvi korak u stvaranju naših radova. Koristimo provoklasnu građu koja se kod nas može naći, pretežno tvrđe vrste drveta: orah ( koji je starosti preko sto godina), hrast, bukvu ili divlju trešnju, a po želji kupca radimo i u lipi, kao mekom drvetu, koja je manjeg kvaliteta u odnosu na predhodno navedene vrste. Tvrde vrste drveta su posle termičke obrade i dovođenja na odgovarajuće parametre vlažnosti spremne za pripremnu obradu i sam duborez. Samom termičkom obradom drvo dobija finoću, i iz njega se dobija prefinjena boja i tekstura. Svaki rad se radi u dasci, debljine od 40mm do 50mm, zbog boljeg spajanja koje se vrši ispunom od iste vrste drveta letvicom debjine 10mm i širine 40mm, pri tome svaka ploča, koja se priprema, spaja se iz izrezanih daski od 10cm do 15 cm širine. Time se dobija kvalitet i ne dolazi do pucanja i krivljenja radova, što povećava njihovu dugovečnost i kvalitet.

Zaštita

Za zaštitu radova koristimo ulja za zaštitu drveta na bazi prirodnih smola, a zatim se, posle upijanja i zasićenja drveta, dodaje završni, prirodni pčelinji vosak, koji se u svetu koristi za zastitu enterijera od drveta kod luksuznih jahti, zemlja porekla Norveška. Svojstva tog voska su da se nanosi na drvo, ostavlja dok drvo samo ne upije, i onda se polira tkaninom od čiste vune, čime se dobija patinasti sjaj, zadržava prirodna boja drveta i tekstura.

Kod radova u lipi, koja je izrazito svetle boje i maloprimetne i ravne, ujednacene teksture, a kada se radi po zahtevu narucioca, pre samog procesa zastite drveta lipe neophodno je isti prethodno tonirati hrastovim ili orahovim bajcom, koji se blago brusi, da bi se dobila efektnija slika I kako bi tekstura drveta bila uočljivija, a tek na kraju se pristupa zastiti kao i za ostale vrste drveta.